اصلاحات مالیاتی اولین گام مهم دولت در تأمین کسری بودجه باشد/ دولت سیزدهم به مسأله معافیتهای بیدلیل مالیاتی ورود کند
آلبرت بغزیان اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت و گو با قدس آنلاین با تأکید بر این موضوع که دولت سیزدهم اصلاحات مالیاتی را باید یک اولویت مهم کاری برای خود بداند دراین باره گفت: سال هاست دولت ها و کارشناسان از مصائبی در اقتصاد ایران مثل فرارهای مالیاتی یا درآمدهای کلانی صحبت میکنند که کمترین مالیاتی از آنها گرفته نمیشود. در حالی دولتیها به این موضوع می پردازند که خودشان عامل اصلی فرارهای مالیاتی سودجویان به شمار میروند.
وی در این باره گفت: نبود قوانین لازم برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی و عدم تعریف پایههای مالیاتی که سالهاست در کشورهای توسعه یافته اجرا می شود دولت را با کسری بودجه رو به رو کرده است. قطعا یکی از دلایل وابستگی دولتها به درآمدهای نفتی وعدم تحقق این درآمدها به دلیل تحریمهای بین المللی فقدان قوانین لازم وکارآمد برای اخذ مالیات است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران دراین باره تصریح کرد: شاید تا پیش از این دولتها به دلیل وفور درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت به این موضوع چندان فکر نمیکردند. ضمن اینکه اقتصاد دولتی، اصولا اقتصادی رانتی است که درآمدهای کلان نصیب عده معدودی می شود از این رو دولتها برای اخذ مالیات و همراه شدن با نظام اقتصادی دنیا در اخذ مالیات تحرکی از خود نشان ندادند. تشدید تحریمها وکاهش درآمد دولت، شاید فرصت خوبی برای تحقق اصلاحات مالیاتی در ایران باشد.
آلبرت بغزیان با تاکید بر اینکه دولت آقای رئیسی باید اصلاحات مالیاتی را به سرعت کلید بزند، گفت: دولت به سرعت باید اصلاحات اقتصادی از جمله مالیاتی را کلید بزند. با تصویب قوانین درست همکاری و همراهی دولت و مجلس جلوی هر گونه فرار مالیاتی گرفته شود، ضمن اینکه معافیتهای بیجا و بی دلیلی که تاکنون به بسیاری از افراد شرکت ها و نهادها داده شده که نه تنها سودی برای اقتصاد نداشته، بلکه زمینه ساز دلالی و سوداگری و کسب سودهای آنچنانی شده به سرعت حذف شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درادامه به تبعات و پیامدهای عدم دریافت درست مالیات از دهکهای ثروتمند جامعه پرداخت و در این باره گفت: دولت آقای رئیسی اگر به سرعت برای شفاف سازی درآمدها و اخذ مالیات از آن ورود نکند مشکل کسری بودجه حل نمیشود. این مساله ی بسیار سادهای است چرا که وقتی مالیات ستانده نمیشود اقتصاد دچار نشتی میشود و منابع مالی که باید وارد بودجه عمومی کشور شود به سمتی ریزش می کند که منفعتی از آن عاید مردم نمیشود.
وی دراین باره تصریح کرد: وقتی نسبت مالیات به جی دی پی زیر ۱۰درصد است یعنی نرخ مالیات ۲۰ درصد است این موضوع نشان دهنده آن است که گروههای دارا و ثروتمند جامعه از پرداخت مالیات فرار میکنند. اگر دولت آقای رئیسی به این درک از اهمیت دریافت مالیات و اصلاحات مالیاتی رسیده باشد میتوانیم به تامین بودجه بدون اتکا به درآمدهای نفتی امیدوار باشیم. دولت آقای رئیسی نباید از اصلاحات مالیاتی نگران باشد چرا که در همسایگی ما کشورهای منطقه بخش بزرگی از کسری بودجه خود را از طریق اصلاحات مالیاتی بدون چاپ پول و فشار تورمی به مردم تامین کرده اند.
انتهای پیام/